När situationen är omvänd


Denna bild la Zara Larsson ut på sin instagram idag. Och en stund senare var hennes instagram bombad av övervägande positiv respons, men också några kränkta killar som "faktiskt tyckte att hon drog alla över en kam" och att "tjejer får faktiskt skylla sig själva om dom klär sig utmanande och tar med en kille hem och sen ångrar sig". 
Dessa uttalanden gör mig så otroligt äcklad och besviken, det är ett så tydligt tecken på hur okunniga och korkade vissa människor är. Jag förstår verkligen inte hur den här bilden kan vara så provocerande för vissa, det här är ju råd som vi tjejer kan få innan vi går på festival fast omvända och riktade mot förövarna. Är det verkligen så jobbigt att se verkligheten som den är, att sätta sig in i tjejers situation och faktiskt inse att det kanske är så att vi har en anledning till att vara feminister och kämpa för våra rättigheter i ett till synes jämställt land. 
 
För det är inte jämställt, om vårat land vore jämställt skulle inte tjejer bli våldtagna, vi skulle inte ständigt behöva vara försiktiga och akta oss för "fula gubbar". Om vårat land skulle vara jämställt skulle inte ens denna bild publicerats eftersom att det skulle inte finnas någon situation att vända på. 
Jag undrar hur vissa kan säga att feminismen inte behövs i Sverige när en 17-årig flicka blev våldtagen på en festival i Bråvalla för bara någon dag sedan? Hur kan man blunda för det? Hur kan man stänga ute verkligheten till en sån grad att man inte ens ser skiten om man så får den kastad i ansiktet? 
När det sker en våldtäkt var femte minut, hur kan det då inte vara ett problem? Hur kan det inte vara ett problem att när tjejer ber om hjälp efter en våldtäkt är det dem själva som blir ifrågasatta? Varför hade du så utmanande kläder på dig? Det kan ju faktiskt fresta män att våldta dig. Hur kunde du lita på honom? Varför gjorde du si, varför gjorde du så? Ska vi kvinnor behöva gå runt och vara ständigt vaksamma och misstänksamma? Fast är vi det så är vi ju manshatare och ser alla män som potentiella våldtäktsmän. 
 
Och gör vi inte det får vi skylla oss själva om vi blir våldtagna. 
Är inte dethär ett problem?
"Nej, feminismen behövs inte i Sverige. Det finns faktiskt kvinnor i andra länder som har det värre och feminister vill bara ha något att klaga på." Bara för att det är värre någon annanstans betyder det inte att det är bra här, det betyder inte att det inte finns problem. Det där är en dålig bortförklaring för människor som inte orkar se problemen och ta tag i dem därför att problemen inte har något med dom att göra. 
Men snälla ni, både män och kvinnor som inte tycker feminismen behövs i Sverige därför att ni själva aldrig upplevt att ni blivit kränkta eller sett något behov till feminism. Bara för att ni inte ser problemet så betyder det inte att det finns, det är ungefär som att som vit kvinna eller man säga att antirasism inte behövs därför att man aldrig upplevt rasism.  
 
Jag är så trött på att få frågan ifall jag är feminist, jag svarar självklart ja och då får jag svaret: "Ok, så du är manshatare alltså?" 
Ursäkta va? Sen när involverar ordet feminism manshat? Feminismen är också den rörelse som gjort mest i samhället för mäns rättigheter, för er som inte visste det. Fast vi kanske är manshatare i allafall? Oj sorry, visste inte att jag hatade män men tack för att du upplyste mig om det. 
 
Det är inte ok att tjejer blir våldtagna, det är inte ok att det är vi som sedan blir tvungna att ta ansvaret för det och det är inte ok att så fort en tjej försöker få folk att öppna ögonen och inse att så här är det genast ska bli påhoppad av kränkta män som är så upptagna med att känna sig kränkta att dem vägrar se verkligheten. 
Killar, ni behöver inte ta åt er och tro att man syftar på er om ni nu inte är våldtäktsmän. Bara därför att en tjej kritiserar ett litet antal män, deras åsikter och hur samhället kan acceptera det dom gör och skylla på offret så betyder inte det att hon är manshatare och vill utrota det manliga könet. Många av er verkar tro det och tar bilden som ett personligt påhopp när den bara försöker få er att tänka om och uppleva hur det känns när man får höra såna här saker. 
Jag vet att det finns feminister som är galna och väldigt dömande mot män, men det finns extremister inom alla rörelser och man kan inte tro att alla inom den rörelsen sympatiserar med dom. 
Jag vill inte att bara kvinnor ska styra samhället och jag hatar inte män, jag vet att killar också blir utsatta för hemska saker och att det finns problem som behöver uppmärksammas där med. Men om ni ska sätta er emot all slags feminism, hur ska vi kunna lyssna på er och era problem då? 
Snälla, ta bilden med en nypa salt. Jag ser dagligen flera bilder som driver med tjejer och gör narr av hur vi är, och det är inte direkt så att jag känner mig kränkt och kommenterar aggresivt och gnälligt på alla dom bilderna. Det är ju löjligt, get over yourself liksom. 
 
Tjejer ska inte behöva ta ansvaret när dom blir våldtagna, vi ska inte behöva dölja oss och vara försiktiga därför att vissa killar inte kan hålla sig i styr, vi ska få klä oss hur vi vill utan att bli antastade och vi ska inte behöva begränsa oss därför att samhället tillåter män att komma undan med sånt här. 
Istället för att lära oss hur vi ska undvika att bli våldtagna, varför lär vi inte män att sluta våldta? 
 
"You know, when a man is raped you never hear about what he was wearing. " -George Takei

Kommentarer:

1 Angelica:

Åh sånt här kan inte tas upp nog ofta! Det är aldrig aldrig aldrig någonsin "vem-som-än-blir-våldtagen's" fel! Aldrig Felet ligger bara hos våldtäktsmannen. punkt. slutdiskuterat.
Att se skillnad på mitt och ditt, den mest grundläggande kunskapen av de alla. Hur svårt ska det vara?! min kropp din kropp. gör vad fasen du vill med din egen men låt min vara. Keep on fighting

Svar: Du har så himla rätt, kärlek till dig underbara människa ❤️
stinaolssonz

2 Ebba :

Du är en sån otroligt duktig bloggare. Du är grym på att utrycka dig nog i texten och får verkligen fram det du vill säga. Tycker du ska kämpa på med bloggen för du kommer bli något stort någon dag. Puss och kram :*

Svar: Åh, tack snälla vad glad jag blir! Massa kramar till dig, lovar att fortsätta!❤️
stinaolssonz

3 Crazie -:

Skit bra skrivet, underbart att du tar upp detta!

Svar: Tack snälla, kände att det var dags nu!
stinaolssonz

4 Felicia:

Riktigt bra & sann text! Du är grym Stina 💕

Svar: Tack snälla, du är säkert minst lika grym själv!♥
stinaolssonz

5 Emma:

Du är så otroligt duktig fina Stina :) Blir så stolt över dig när jag läser din blogg. Lena hade definitivt rätt när hon sa att jag och du är lika ;)
Massa kärlek

Svar: Åh, tack fina du! Blir så himla glad, och vad kul att du läste inlägget! Vi är lika du och jag, och det är därför vi kommer så bra överens.
Kram på dig!
stinaolssonz

Kommentera här: